اکتان چیست

ممکن است در پمپ بنزین نام بنزین اکتان را شنیده باشید و از خود بپرسید عدد اکتان چیست؟ چگونه محاسبه می‌شود و چگونه بر عملکرد نیروگاه تأثیر می‌گذارد؟ این مقاله سعی دارد برای سؤالات شما پاسخ مناسبی ارائه کند. برای یافتن پاسخ سؤالات خود همراه ما باشید.

 بنزین اکتان چیست؟

 هر موتور خودرویی برای نوع خاصی از سوخت طراحی شده است. این ویژگی‌های مخلوط سوخت است که به مهندسان اجازه می‌دهد تا حجم مورد نیاز محفظه‌های احتراق و پیکربندی پیستون‌ها را به درستی محاسبه کنند.

 راننده باید توصیه‌های سازنده را در نظر بگیرد؛ انتخاب نادرست عدد اکتان بنزین نه تنها اجازه نمی‌دهد موتور با راندمان مناسب کار کند؛ بلکه خطرناک است و می‌تواند باعث آسیب‌های داخلی جدی شود که برای رفع آن نیاز به تعمیرات اساسی است.

دیگر: اجاره خودرو بدون راننده، اجاره خودرو با راننده

عدد اکتان چیست؟

عدد اکتان شاخصی است که مقاومت انفجار سوخت مورد استفاده در موتورهای احتراق داخلی با تشکیل مخلوط خارجی را مشخص می‌کند. راننده باید بداند که چه عدد اکتان بنزینی برای ماشینش مناسب است. چرا این موضوع مهم است؟ زیرا نشانگر میزان مقاومت سوخت در برابر انفجار و احتراق غیرقابل‌کنترل مخلوط کار است.

 در داخل سیلندر یک موتور احتراق داخلی یک پیستون وجود دارد که هنگام حرکت به سمت پایین سیلندر با مخلوط سوخت و هوا پر می‌شود. حرکت به سمت بالا باعث تراکم و احتراق بیشتر در اثر جرقه می‌شود و اشتعال پیستون را به سمت پایین هل می‌دهد.

به همین دلیل یک نیرویی ایجاد می‌شود که شفت موتور را می‌چرخاند. هرچه این مشخصه بالاتر باشد و مخلوط فشار بیشتری را قبل از احتراق تحمل کند، انرژی بیشتری تولید می‌کند.

بنزین با اکتان کم و زیاد چه تأثیری روی موتور دارد؟

علل انفجار این نوع سوخت خطاهای راننده و استفاده از سوخت با درجه بسیار پایین است. عملکرد طولانی مدت در این حالت اکیداً توصیه نمی‌شود. در صورت انتخاب اکتان با عدد کم ابتدا صداهای خارجی به گوش می‌رسد، سپس قدرت موتور احتراق داخلی به طور قابل‌توجهی کاهش یافته و مصرف سوخت افزایش می‌یابد.

اکتان چیست

 در این صورت سیستم اگزوز که از طریق آن گازهای داغ خارج می‌شود نیز آسیب می‌بیند. بهترین راه‌حل در چنین شرایطی کاهش سرعت و رانندگی با احتیاط به سمت پمپ بنزین است تا سوخت مورد نیاز خود را تهیه کنید.

استفاده از بنزین با عدد اکتان بالا نیز یک اشتباه است؛ علی‌رغم این واقعیت که بسیاری از رانندگان اعتقاد دیگری دارند. اول از همه، شما باید با افزایش مصرف دست و پنجه نرم کنید؛ اما اگر کار طولانی شود، رسوبات کربن روی شمع‌ها، سوپاپ‌ها و پیستون‌ها تشکیل می‌شود، قدرت به طور جدی کاهش می‌یابد و دینامیک از بین می‌رود.

 همه اینها توضیح می‌دهند که در صورت انتخاب اکتان با عدد بالا مخلوط هوا و سوخت به اندازه کافی فشرده نمی‌شوند و احتراق آن کند و ناقص می‌شود. به تدریج وضعیت بدتر می‌شود، دریچه‌های اگزوز بیش از حد گرم می‌شوند و در موارد بحرانی می‌سوزند.

 تعویض شیرها یکی از سخت‌ترین کارهای ترمیم است که بدون آن نمی‌توان تعمیرات اساسی انجام داد و این امر زمان بر و پرهزینه است. به همین دلیل است که همیشه کارشناسان توصیه می‌کنند برای اطمینان از عملکرد بدون مشکل موتور احتراق داخلی، باید سوخت را به درستی انتخاب کنید.

بنزین پاک چیست؟

بنزین به روش‌های کراکینگ و ریفرمینگ تولید می‌شود. هر دو روش شامل تقطیر چندمرحله‌ای نفت خام است. اصلاح بنزین پیچیده‌تر و گران‌تر در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا تجهیزات مدرن دقیق‌تری برای آن استفاده می‌شود و مهم‌تر از همه، اصلاح شامل افزودنی‌هایی است که محتوای ایزو اکتان را در محصول نهایی افزایش می‌دهد و این یعنی عدد اکتان افزایش می‌یابد.

بنزین به اصطلاح «پاک» یا «بکر» که به تازگی از کندانسور پالایشگاه خارج شده است که هیچ افزودنی ندارد و عدد اکتان آن فقط حدود 60 است. این سوخت در دهه 1900-1960 برای موتورهای احتراق داخلی همه نوع حمل و نقل و حتی برای هواپیماها استفاده می‌شد.

امروزه بنزین “تمیز یا پاک” فقط به عنوان یک حلال مهم است. موتورهای آن 50 سال است که تولید نشده‌اند و عملأ در دنیای امروز کاربردی ندارد.

سخن پایانی

سوخت باید عملکرد روان موتور را تضمین کند. عدد اکتان تأثیر بسزایی در این شاخص دارد؛ اما نباید خودروی خود را با بنزینی با عدد اکتان بیشتر یا کمتر آزمایش کنید. فقط استفاده از سوخت اثبات شده عملکرد طولانی و قابل اعتماد خودرو را تضمین می‌کند و خرابی سیستم‌های فردی و خرابی موتور را از بین می‌برد. در این مطلب توضیحاتی در مورد اکتان چیست و اهمیت انتخاب عدد اکتان مناسب برای خودرو ارائه شده است.

 

این پست چقدر مفید بود؟

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید! 0

تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *